Ingrediënten voor 4 personen, bereidingstijd: 45 minuten

  • 300 gram KALTBACH Le Gruyère AOP
  • 150 gram KALTBACH Appenzeller®
  • 200 gram KALTBACH Emmentaler AOP
  • 150 gram KALTBACH Raclette
  • 2½ dl witte wijn
  • 4 el witte wijn
  • 1 teen knoflook
  • 1 theelepel nootmuskaat
  • 2 eetlepels maïzena
  • 1 borrelglaasje Kirschwasser
  • 1 groot bolbrood
  • Bieslook
  • Peper uit de molen

Dip

  • 2 stokbroden
  • Groenten: broccoli, bloemkool, bleekselderij, augurken, tomaatjes, komkommer, wortel
  • Fruit: ananas, appel, banaan
  • Parmaham, serranoham of schwartzwalderschinken

Tools

  • Fonduepan of Gietijzeren pan (BBQ bereiding!)
  • Eikenhouten snippers
  • Smoketube

Bereidingswijze

  1. Haal ten eerste de korst van alle kazen en rook deze zo’n 3 kwartier koud. Dit doe je het beste met een rooktube en eikenhouten snippers.
  2. Rasp vervolgens de gerookte kazen en hak de bieslook fijn.
  3. Haal de top van het bolbrood, verwijder 2 cm van de binnenkant en duw de rest in met je vuisten. Zorg ervoor dat de bodem compact wordt.
  4. Wrijf de fonduepan in met een geperste knoflookteen en verhit op het vuur. Voeg de witte wijn toe.
  5. Indien je voor de BBQ bereiding kiest: wrijf de gietijzeren pan in met een geperste knoflookteen en zet op het rooster. Voeg de witte wijn toe.
  6. Strooi al roerend een grote hand geraspte kaas in de pan. Als de kaas gesmolten is, voeg je weer een hand kaas toe. Herhalen tot de kaas op is.
  7. Laat het mengsel even op het kookpunt pruttelen. Maak met 4 eetlepels wijn en de maïzena een papje aan. Roer dit door het kaasmengsel. Giet dan het borrelglaasje Kirschwasser in de kaas en roer kort goed door.
  8. Schenk als laatste de kaasfondue in het brood en strooi wat fijngesneden bieslook over de kaas. Als de kaas uit je zelfgemaakte broodpannetje op is, snijd je het brood in stukken en verdeel je het.